19 Nisan 2011 Salı

Öğrencileri Katagorize Etme Çabası

Vizesel hususların yoğun olduğu bu dönemde okulda geçen zaman sonrası ve sınav sonrası okul kapısı önündeki kalabalıktan feyz alarak, öğrenci profilleri ve vizelere hazırlık aşamaları üzerine kafamda dönen belli başlı öğrenci argumanlarını paylaşmanın elzem olduğu kanısındayım.

1- Nerd Öğrenci Kafası (%5)

Ha
yata dair bildikleri ve yapabildikleri tek şeyin ders çalışmak olan ve bu minimal üzerinden haraketle, ders başlamadan minimum yarım saat önce sınıfa gelip ön sıralardan en kalifiyeli yere oturarak hocayı beklerken bile derste işlenecek konuyu tekrar bir gözden geçirip tamamen derse hazır olma yetisine sahip olan erkişilerdir. Üstüne üstlük, zaman içerisinde erken gelip kaptıkları sıraların zamanla rezerve edilmişcesine sürekli aynı sırada önlerinde her şeyin düzenli bir şekilde sıralandığı, minnoş bir kalem kutu ile rengarenk kalemlerin raksettiği, bilimum kırtasiye malzemelerinin bulunduğu çantalarının backupıyla derse fikren ve zihnen ve hatta fiziken hazır olmalarını da eklersek, savaşmayı bekleyen yeniçeri kafasında bir an önce dersin başlamasını bekleyen kişiler olduklarını da unutmamak gerekir. Bu bireylerin %80'inin dişi varlıklar olması hala açıklanamayan büyük bir sır olarak varlığını sürdürür.

Sınavsal durumlarda daha sınav dönemi gelmeden bir iki hafta önce stres topuna dönüşen bu bireyler, erkenden gardını alıp sürekli tekrar üzerine tekrar ile sayfaları çevirmekten eskiyen defterleri ile başarıya aç ve avını bekleyen kaplan formatında sınav döneminde büyük bir savaşcıya dönüşürler. Zaten sosyal alanda büyük bir fail içerisinde olan bu bireylerin en büyük sosyal çevre gelişme dönemi sınav dönemi olur. Not isteme hususları, ders çalıştırma istekleri, nerelere çalışılması gerektiğinin sorulması ve hocalar ile yoğunlaşan sınavsal soru döngüleriyle çok ağır bi sosyalleşme dönemine girerler. Aslında daha çok şey yazılabilir ama daha önümüzde zilyon tane profil olduğundan burada kesmek elzemdir. Kısaca, bu bireyler yalnızdır ama hep kazanan taraftır.


2. Yarı Zamanlı Nerd ve Sosyal Öğrenci Kafası (%15-25)

N
erdlerin aksine, sınıfa girdiklerinde hemen hemen sınıfın yarısına selam verme tribine kapılıp "Naber? - Nabıyorsun?" gibi soft ve bayat söylemlerle herkes ile diyalog halinde olan fakat burdan öteye geçmeyen ilişkiler dolu bir sosyal çevreye sahiplerdir. Dışarıdan görünen bu sosyalite özünde büyük bir yalnızlık işe perçinlenmiş bünyelerin dersleri önemsemiyormuş gibi görünüp aslında içinde büyük bir başarı saplantısı olan ve sınıfın diğer başarılı bireyleriyle amansız bir mücadele veren öğrenci kafasına sahiplerdir. Çok fazla gezmezler, gezemezler. Takılacak, oturup adam gibi eğlenecek birey bulma sıkıntısı çekmek bir yana dursun bu tarz bireyler ile takılmaktan aslında götümgötüm korkan ve bunun sebebinin bu bireylerin kendilerini başarısızlığa sürükleyeceğini inanan bir düşünceye tutsak olmuşlardır. Hayatın sosyal sekansında hafif sıkıntılar çekseler de kendi sosyal grubundan keyifli arkadaşlıklar edinebilir ve aralarında şarap içme günleri düzenleyip, kitap alışverişi yapabilmektedirler.

Sınav döneminde çok fazla notsal sıkıntı çekmezler lakin stresi yaşama konusunda şampiyonluğu kimseye kaptırmazlar.
Sürekli bitmek bilmeyen bir kaygı çekerler. "Ay nasıl yapacağım ya hiç çalışmadım ben offf püfff müfff" gibi söylemlerle bir noktada üstlerine ilgi çekmeyi başarıp kendilerini güçsüz göstererek aslında rakiplerinin de çalışma oranını düşürerek sınavlarda avantaj sağlamaya çalışırlar. Hele hele sınav sonrası yapılan hararetli tartışmalar sonrası "Ay bok gibi geçti ya hiç yapamadım üfff püfff müfff" söylemlerini duymanız içten bile değildir. İşin en can alıcı ve kişisel olarak en çok güldüğüm kısmı ise, bu söylemler sonrası sınavdan minimum 80 alınmasıdır. Tiksinirim. Bu klastaki insanlarında büyük çoğunluğunun dişi varlıklar olması ise gene büyük bi paradigmadır.

3. Sosyal Öğrenci Kafası (%40-%60)

O
kul ile sosyal hayatının dengesini az buçuk tutturabilen ve okula gelmeyi ihmal etmemeye çalışan öğrenci grubudur. Okuldaki sosyal çevreleri geniş sayılabilicek niteliktedir ama gene yaban ve soft söylemler ile kısıtlı bir diyaloğa sahiplerdir. Fakat sınıftan takıldığı kemik bir kadroları muhakkak vardır. Bu kadro ile okul dışında da ağır bir şekilde görüşen, birbirlerinden okulsal durumlarda güç almayı ihmal etmeyen ve bu konuda kanımca asalak formunda yaşayan bireylerdir. İlginçtir ki bu sosyal grup da içlerinde garip formlara ayrılır. Grubun içindeki dişi yoğunluğuna göre sıralanmaları müktedirdir. Eğer grubun içersinde dişi unsuru var ise, okul öncesi kafede buluşup çay içmeceler okul sonrası da aynı çeşit planlar ile şekillenen ve akşam gidilebilecek organizasyon planları sonrası bir şekil öğrenci birahanelerinde bol bol gördüğümüz grupsal öbekleri oluştururlar. Birbirlerine misafircilik oynamayı da pek severler. Fakat içinde dişi bulunmayan erkeksel grupların hali ise pek keyiflidir. Okula gelinip daha ders başlamadan önce eğer dört erkek toparlanırsa batak ya da okeye, yeterli sayıya ulaşılamayıp iki kişi kalınan durumlarda ise playstation a kaçılma gibi triplere kapılırlar. Eğer grup içersinde bir erkek kişi sınıftan ya da okuldan bir kızı gözüne kestirmisse grupça okulda beklenir, karı kesilir, süzülür ve bilimum bunun gibi boş gönül işleri ile uğraşılır. En nihayetinde okula karı kesmek için gelmekte sosyal durumu perçinler ve keyfe keyif katar. Bu gruplar daha da çeşitlendirilebilir lakin tek ortak özellikleri hep birlikte hareket etmeleridir ki ders aralarında başında sonunda hep birlikte öbek öbek takılırlar.

Sınav dönemi geldiğinde, bütün bu bireyler kaygı düzeyi olarak negatif bir çizgi izlerler. Hep birlikte toplanırlar ders çalışırlar, beyin fırtınaları bitmek bilmez ve en nihayetinde bi şekilde vize dönemini geçirirler. Olası 1-2 ders bırakma hakları vardır. Onu da akşam gezmelere ve küçük çaplı takılmacalara verirler. Kendi yağında kavrulur giderler ve mezun olurlar. Bu sosyal grubun da ineklemekten arta kalan hatunlar ve yoğun şekilde erkek formunda olması ise kaçınılmaz bir sondur.

4. Okulu ve Okulculuğu Sevmeyen Öğrenci Kafası (%5 )

B
u bireylerin eğitime öğretime büyük bir isyanları vardır. Seneler boyunca süre gelen okul hayatından görece bıkmış usanmış ve elastik olan üniversite hayatının nimetlerinden yararlanarak okula gitmeden de bu işleri yürüyebileceğine inanan bir kafa yapısına sahiplerdir. Okula ya sadece vize döneminde ya da ara sıra imza atmak ya da attırmak gibi bir eylem peşinde müdahil olurlar. Şayet derste kalmaları mecburi ise dersi dinlemekten ziyade bulmaca çözerek veyahut gazete okuyarak en arka sıraları işgal ederler. Ders bittikten sonra hemen okuldan uzaklaşırlar ki zaten okulda çok fazla tanıdığı birey de yoktur. Varsa iki kelam edilir, hoşbeş belki takılınır ve sonrası direk kendi bildiği ve sevdiği hayata devam etmek adına ortamdan kaçılır. Bu bireylerin bir diğer özelliği ise sosyal ve entellektüel bazda kendilerini geliştirmeye yatkın olmalarıdır. Bunun sebebi boş zamanlarının bol olması gibi görünebilir. Tabi bunun dışında farklı tasarrufları da mevcuttur. Şöyle ki üniversite hayatının başlarında okula gidilmiş lakin üniversiteye gelen insanların yapmacık ve boş halleri sonrası ister istemez üniversiteden soyutlanmayı tetiklemiştir. Sınıf ortamına ve sınıf içersindeki diğer sosyal statülere aidiyet hissedilmemesi gibi bir durum söz konusudur.Son olarak, Nerd veyahut Yarı Nerd bireylerin takılmaktan korktuğu ama içten içe imrendiği öğrenci grubunu teşkil etmeleri de ayrı bir paradokstur.

Vize dönemi yaklaştığında kaygısal bazda minimum stres yaşanır ve sağdan soldan bi şekilde toplanmış notlar ile sınavdan bir gün önce alınan istihbarat ve önceki senelerde sorulmuş sorular üzerinden gidilerek bir şekilde dersten geçmeye bakılır. Eğer geçilemezse bu çok büyük dert edilmez ki kalan ders sayısında mutlak bi özgürlüğe sahiplerdir. Bunun sonucunda sınıfta kalınması veyahut alttan zilyon tane ders ile boğulması pek sık görülen bir diğer özelliktir. Öyle veya böyle mezun olunur, sonrası ise büyük bi muammadır.


Evet sayın öğrenci kişiler, gözlemlerim bu yöndedir. Daha spesifik ve ayrıntısal incelenebilen bi konu olmasına rağmen ana hatlarıyla 4 grupta ayrılıyoruz. Siz hangi gruptasınız artık buna siz karar verin gözlerim. Haydi kalın sağlıcakla.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

güzel konular. bahsettiğimiz kriterler. tabi evveliyatla, sakıncalı piyadeler de biziz. takipteyim, takip de ol:)